Město Polička

obrázek

V poličském muzeu se vylíhne hmyzí výstava!

V poličském muzeu se vylíhne hmyzí výstava!

V neděli 29. září 2024 ve výstavních sálech muzea bude zahájena výstava, která unikátně propojí přírodu s uměním, úžasnou říši drobných, ale obdivuhodných tvorů, s neobyčejným světem Ondřeje Sekory!

Tvůrce Ferdy Mravence přivedl nejednu generaci čtenářů k zájmu o přírodu i vše živé. A možná právě díky němu s velkým zaujetím pozorujeme pracovité mravence, krásné berušky, skákavé kobylky i tajemné světlušky. Výstava návštěvníky zavede mezi hmyzí umělce, lovce, škůdce i hrdiny. S lupou v ruce či u binolupy prozkoumají zástupce hmyzu od hlavy k zadečku. Zajímavé bude porovnání ilustrovaného hmyzu ze Sekorových knih s hmyzem skutečným.

Ondřej Sekora ale nebyl jen Ferda mravenec a jeho hmyzí přátelé. „Představíme vám Sekorovu výtvarnou tvorbu, jeho pestrý život včetně novinářské činnosti a lásce ke sportu. Dílo bude prezentováno originály Sekorových ilustrací nejen z knih o Ferdovi. K vidění budou také velké loutky, animovaný film Hermíny Týrlové i množství publikací,“ uvádí kunsthistorička Světlana Dittrichová.

Jak je v poličském muzeu zvykem, myslí zde i na malé objevitele a badatele. „Malí návštěvníci zjistí, čím je hmyz užitečný a proč je pro nás nepostradatelný. Na děti čeká množství zajímavostí a hlavně velká hmyzí herna plná badatelských, pohybových, tvořivých i hravých aktivit. Zahrají si na opylovače, poměří se s kobylkou ve skoku nebo svižníkem v rychlosti, vyrobí si svého brouka a novoroční přání, nakreslí kabátek pro motýla, sehrají divadlo, posvačí s beruškou, ocitnou se v noci mezi světluškami nebo spočítají, kolik mravenců by je uneslo a to není zdaleka vše,“ vyjmenovává aktivity kurátorka výstavy Simona Valachová.

Bzučet to bude i na vernisáži 29. září 2024, která je výstižně pojmenovaná Bzzzz ... vernisáž. V 16.00 se ocitnete v pohádce a necháte se ve snové LED SHOW unášet tančícími světélky motýlích víl v podání skupiny Evil Dancers! Pak na zájemce čeká komentovaná prohlídka výstavy s biologem Jakubem Vránou, taneční vystoupení a tvořivá dílna Krása křídel motýlích a výroba hmyzího hotelu. Jako třešničku na dortu můžete ochutnat tematické občerstvení.